cestuj s batohem logo
text: cestuj s batohem
Cestuj s batohem
Search
Close this search box.
Cestování > Destinace > Co navštívit v Českém Krumlově
Český Krumlov ze zámku

Co navštívit v Českém Krumlově

Aktualizováno: 29. dubna 2024

Chcete nebo možná toužíte navštívit Český Krumlov, ale kromě majestátného zámku nevíte, co byste v tomto překrásném městě dělali víc? Na otázku, co navštívit v Českém Krumlově Ti jasně odpovíme! Právě teď „kvete pšenka“ pro každého horlivého návštěvníka, který si chce užít město relativně pro sebe bez přeplněných uliček turisty. 
Obsah článku

Český Krumlov ze zámku

Kam v Českém Krumlově nejdříve?

Pro člověka, který poprvé přijíždí do Českého Krumlova bude jistě „must see“ zámek. Zámek samotný je poměrně rozlehlý a nabízí mnoho míst, které stojí za to vidět a patřičně si užít. Při otázce, co navštívit v Českém Krumlově bych jako první bych volil vhodný vstupní bod, kterým Vaše prohlídka Krumlova začne. 

Naučná stezka okolím Českého Krumlova

Nyní je na místě si říct, kolik máte na celé město času. Pokud nejste limitovaní, doporučil bych projít si naučnou stezku, která začíná u Zámecké jízdárny, pokračuje přes Křížovou horu, povede vás přes útulné centrum Krumlova, projdete celý zámek, a nakonec skončíte znovu u Zámecké jízdárny.

Trvala nám projít necelé tři hodinky, nechvátali jsme a na vrcholku Křížové hory jsme se stihli pokochat majestátným výhledem na město s Kletí v pozadí.

Celou trasu si můžete prohlédnout na mapě níže. 

Zastávka na Křížové hoře

Pokud se vydáte již zmiňovaným okruhem okolo Českého Krumlova, nemůžete tento skvost tyčící se nad městem minout. Právě z toho důvodu, že celou dobu jdete po rovince a zčista jasna se budete muset škrábat do kopce.

Na Křížové hoře se nachází kaple Panny Marie Bolestné a sv. Kříže. Díky dobrovolným správcům je tato kaple stále zachovalá. To není ale jediné. Stačí popojít před kapli a uvidíte, proč sem má cenu se škrábat.

Nikdy jsem neviděl Český Krumlov z druhé strany a jako kdyby byl na dlani. Vždy pouze výhledy ze zámku na městečko. Člověk by dokázal na té vyhlídce sedět klidně celé dopoledne. Proto určitě stojí za to, zařadit toto místo do seznamu co navštívit v Českém Krumlově.

STORY TELLING: Moje svačinářka je Zdenička. Pokud zde chcete strávit více času, poproste Vaši svačinářku (přítelkyni, parťáka), ať připraví nějakou svačinu. Hodí se.

Výhled na Český Krumlov

Z kaple na vrcholu se poté vydáte po modré značce až do centra Krumlova. Nejde se ztratit. Teda jde, ale chce to opravdu mnoho práce.

Zámek Český Krumlov

Když mi bylo asi 10 let sjížděli jsme s rodiči Vltavu. Váže se k tomu i krásná vzpomínka na zámek. To v té době bylo na Vltavě ještě hodně vody. Rodiče jakožto zkušení kanojáři si dali za cíl, že jez pod zámkem sjedeme. Pamatuji si už jen to, že když jsem se po překlopení vynořil z vody, první, co jsem uviděl, byl ten čirý úkaz – Zámek Český Krumlov.

Co navštívit v Českém Mrumlově: Zámek Český Krumlov
Pohled na zámek Český Krumlov z vyhlídky z centra města

Na zámek se dostanete dvěma cestami. První od Zámecké jízdárny, druhá vede z centra. Zámek se dá krásně projít a zároveň se vám nestane, že byste se vrátili na původní místo tou samou cestou. Detailní plánek a informace o hradu naleznete zde

Na zámku jsme nikdy nebyli. Vlastně nás spíš baví očumování okolí zámku než to, co se ukrývá v něm. Pro horlivé návštěvníky a milovníky zámků přidáme aktuální ceník včetně okruhů prohlídky. Aktuální prohlídky s ceníkem.

Centrum města

Určitě neuděláte chybu, když se budete chvíli loudat uličkami města. Můžete tak zabloudit na náměstí Svornosti, poznat kostel sv. Víta nebo si užít výhledy na zámek z vyhlídkového místa v Horní uličce.

V centru se pak nachází množství kavárniček a bister, kde si můžete odpočinout, užít si kvalitní kávu a dobře se nadlábnout. Z poslední zkušenosti můžeme doporučit kavárnu Masná 130

TIP: Na cestách hodně využíváme gastro mapu Lukáče Hejlíka. Ne papírovou verzi ale její online podobu. Když nevíme, kam a zároveň se chceme dobře bavit tak je to volba č.1

Kvalitní posezení a dobré jídlo si můžete užít v hostinci DEPO Mají i zahrádku s výhledem na zámek.

Další ozkoušenou kavárnou je kavárna Kafemlejnek s posezením u Lazebnického mostu (i proto je tato kavárna ve výčtu). Sezení ihned u vody bylo dost dobrý. Velmi nám chutnalo v profláklém Kolektivu. Filtr mají opravdu velmi dobrý!

Kavárna Kolektiv

Destinační management oblasti Český Krumlov připravil ucelený seznam všech kaváren, cukráren, restaurací a bister. Objev svou kavárnu zde

Městským parkem a zpět po břehu Vltavy

Menší koncentraci lidí si můžete užít, pokud se vydáte do městského parku. Procházkou městským parkem se následně můžete vydat přes Rybářskou ulici podél břehu Vltavy až do podzámčí, respektive do centra města. V době, kdy jsme tudy procházeli jsem ale žádné fotky nepořídil. Někdy si ty hezké vzpomínky nechávám jednoduše pro sebe. Berte to jako malý tip.

EXTRA tipy na závěr

Pár tipů na zážitky bychom vám ještě zvládli dát, obzvlášť plánujete-li se zdržet v Krumlově déle. Aktivit je opravdu mnoho a jsou přehledně zpracované organizací Destinačního managementu oblasti ČK.

Za doporučení určitě stojí Museum fotoateliér Seidel. Pozvánku pro Vás má přichystanou samotné muzeum: „Vstupte a nechte se okouzlit místem, které skrývá příběh o počátcích fotografie, pohnutý osud průkopníků tohoto řemesla i fotografickou kroniku česko-německo-rakouského pomezí konce 19. a první poloviny 20. století.“

Parkování v Českém Krumlově

Díky náporu turistů z let minulých má město mnoho záchytných míst, kde nechat dopravní prostředek. Pro ty, co přijíždí vlakem/ autobusem o starost míň. Mapu parkovacích míst si můžete prohlédnout na obrázku. Detailní informace o parkování naleznete zde. 

Jakožto spořivý člověk jsem si dovolil poznamenat do mapy i místo, kde se dá parkovat zdarma. Z tohoto parkovacího místa budete u zámecké jízdárny zhruba za 5 minut 😊

Mapa parkování v Českém Krumlově

Máme zaparkováno, jdeme dál. Možná už byste taky rádi konečně věděli, kam v Českém Krumlově vlastně jít. Dobře vy nedočkavci.

Ano, tento odstavec může působit až příliš šovinisticky, nicméně já si ho nemohl odpustit 😀 

Ubytování v Českém Krumlově

Jelikož bydlíme v Budějovicích v Krumlově se přes noc nezdržujeme. S jedním ubytováním ale přeci jen jednu zkušenost máme. Jednu noc jsme strávili v tomto spektakulárním penzionu v srdci Krumlova, který předčil naše očekávání. >> Pension Largo <<

Ubytování v penzionu Largo

Přehledně zpracovanou nabídku ubytování v Českém Krumlově naleznete zde

#zadnaplacenaspolupracezatim

Mapa s tipy, co dělat ve městě

Uložte si mapu těch nejlepších míst co navštívit v Českém Krumlově přímo do svého zařízení a mějte je neustále při sobě. 

Mapa s místy, co navštívit v Českém Krumlově

Sledujte nás na Instagramu

Podobné články

Otevíráme mapu světa týdenní dovolená není příliš dlouhá na to vydat se dál za hranice naší hroudy Karel původem z Vimperka Vám bystřejším jistě neunikla demagogická kampaň města Vimperk jak rád s úsměvem říkám že je to pomyslná brána Šumavy navrhl že bychom mohli jít přechod Šumavy A co víc...

Slovenský ráj malebná a nádherná část Slovenska je rájem pro milovníky přírody a dobrodružství Tato oblast je známá svými skalními útvary roklinami s žebříky po kterých můžete svévolně lozit a připad si tak že zažíváte skutečné dobrodružství Dále také průzračnými řekami půvabnými stezkami zelenými kouzelnými lesy a úchvatnými výhledy Za...

Picture of Pišta
Pišta
Rád píšu a na Cestuj s batohem jsem hlavní editor našich příběhů, které společně s dalšími členy spoluvytváříme na cestách.
Otevíráme mapu světa týdenní dovolená není příliš dlouhá na to vydat se dál za hranice naší hroudy Karel původem z Vimperka Vám bystřejším jistě neunikla demagogická kampaň města Vimperk jak

Slovenský ráj malebná a nádherná část Slovenska je rájem pro milovníky přírody a dobrodružství Tato oblast je známá svými skalními útvary roklinami s žebříky po kterých můžete svévolně lozit a